Gamla trotjänaren behöver bytas på
12 maj 2011, Per Ribbing

Väldigt många mil blev det...

29538 kilometer…

Nu sjunger mitt gamla batteripack verkligen på sista versen. Det är bara för att jag ännu inte har hittat en lösning med Lithiumjon-batterier som jag tuffar vidare med mina bly-syra batterier. Jag vill ju så gärna slippa köpa bly för att fräscha upp min gamla trotjänare – från förra millenniet. Ja, det är årsmodell 1999. Sannolikt var det det som gjorde att jag inte fick min miljöbilspremie när jag köpte bilen för 4 år sedan. I april 2007 kom denna ELCAT till Värtahamnen, splitterny, så gott som helt okörd (bara körd till färjan i Helsingfors från fabriken). Men det trodde inte Vägverket på. Det blev tvärnej. Bilen var ju en årsmodell 1999. De kunde inte tänka sig en biltillverkare som hade så åldersstigna nya bilar till salu. Men så var det. Blåst på 10.000…

Fast – å andra sidan – så kör jag ju gratis. Ja, gratis. Den lilla vindel som jag laddar bilen med är dels billigare än Ful-el, dels har jag ju intäkter på bilen. Jag har lyckats sälja reklamplatser på min elbil så därför har jag myntat följande:

”Min bil är inte en utsläppskälla – det är en intäktskälla.”

Nu ser jag fram emot morgondagens tågresa till Lidköping. Först med SJ till Hallsberg och sen med Västtågs Kinnekullebanan till Lidköping. Kinnekullebanan går som man hör, över den undersköna ”kullen”; Kinnekulle. Där njuter man än mer än bakom ratten på en elbil och tågresan är ytterligare ett bevis för den devis jag myntat om elbilar: ”Det bästa med elbilen är tåget”. Tänk så skönt att slippa riskera livet ute på vägarna och kunna sitta och fika eller läsa en bra bok på tåget. Hoppas kunna läsa Anders Wijkmans och Johan Rockströms ”Den stora förnekelsen” nu under helgen för att kunna diskutera den på extrainsatta MILJÖL med Anders Wijkman på måndag 16 maj på +KlimatPositiva Högberga Gård. För program, se: www.ifm.nu Hjärtligt välkomna alla!

/Per Ribbing

 
Namn:

Din väns namn


Din väns e-post
Ditt namn


Din e-post

Hälsning till din vän