Roligt Rånäs
05 maj 2011, Per Ribbing

 

Vackra, +KlimatPositiva Rånäs Slott

I förrgår till igår onsdag var jag tillsammans med min ’lilla’ familj; bara fru Anna och vår 8 månaders baby Elise, på sköna Rånäs Slott. (Vi har sammanlagt 6 barn). På slottet driver man en konferensanläggning som är både Svanenmärkt och +KlimatPositiv. Kvalitets- och miljöarbetet håller hög klass, som ni förstår, men vi på +KlimatPositiv letar hela tiden nya ekonomiskt/ekologiskt smarta lösningar, såna som ger dubbla vinster i form av både en bättre ekonomi och en bättre miljö.

Till att börja med finns möjligheten att driva hela slottet på ren vindkraft – till ett lägre pris än dagens elpris. Ja, ni läste rätt. Det är mycket billigare att gå med i Sveriges Vindkraftkooperativ och faktiskt vara med och bygga nya vindkraftverk som producerar den el man själv gör av med, än att köpa el på elmarknaden. På elmarknaden sätts priset på den nordiska elbörsen (NordPool) och där sätts alltid priset av den sista produktionsenheten (kraftverket) som behöver tas i drift för att möta marknadens efterfrågan. Det är alltid ett fossil-eldat kraftverk som går in sist så priset på NordPool blir högt, väldigt mycket högre än om man köper sin kooperativt egenproducerade el från de 9 vindkraftverk som Sveriges Vindkraftkooperativ driver. Högst elpris blir det på NordPool när ett eller flera gaskraftverk går igång, något lägre när de sista kilowattimmarna produceras i olje-eldade kraftverk, men även ”vanliga” kolkraftverk har en hög rörlig produktionskostnad per kWh. Vindkraft är helt enkelt billigare. När verket väl står på plats, så klart. Nu kan Rånäs få vara med och bygga vindkraftverk som producerar billig el som ger medlemmarna i den ekonomiska föreningen fortsatt trygg försörjning av ren el till ett mycket fördelaktigt pris.

Men – det kan bli ännu bättre! Jag promenerade runt det gamla slottet som har en vacker å som rinner över ägorna. Ån rinner förbi där den gamla smedjan, Vallonsmedjan, låg och mycket riktigt; man la smedjan där man kunde ta hjälp av kraften från forsande (fallande) vatten. Vattnets energi omvandlades då till mekanisk kraft, idag kan vi omvandla vattnets energi till elektrisk kraft. Jag hoppas få ett uppdrag av fastighetsägaren att se över möjligheterna till ett litet strömkraftverk i ån. Den elen skulle bli ännu billigare! Och tänk vilka möjligheter att marknadsföra +KlimatPositiva Rånäs Slott som självförsörjt på ren energi.

/Per Ribbing

 

 
Namn:

Din väns namn


Din väns e-post
Ditt namn


Din e-post

Hälsning till din vän